Živjeti zdravije

Pozdrav!

Evo i prvog posta u rubrici Zdrav život 🙂

Bit će tu i nekih mojih savjeta, trikova, prijedloga, pričica iz vlastitog iskustva,fotki za inspiraciju…nadam se da će vam se svidjeti!

 

Živjeti zdravije – Što bi to zapravo značilo? Danas nas bombardiraju sa  svih strana sa zdravim načinom života, različitim dijetama i načinima prehrane…bez glutena, sirova hrana, LCHF način prehrane…i tako dalje. I sama sam već par godina u svim tim stvarima i volim ih proučavati i volim se truditi i misliti da barem djelomično živim zdravo. Moderno je vrijeme i svi smo postali osvješteni (ne baš svi,ali hajde) da trebamo poraditi na kvaliteti života, pojačati unos nekih namirnica, neke smanjiti, baviti se nekom fizičkom aktivnošću. Postoje oni koji su potpuno u tome, a postoje i oni koji to apsolutno ignoriraju i rekla bih ja – nadaju se čudu ( a zdravlje je sve lošije, nažalost).

Mnogi govore da u svemu treba imati mjeru i definitivno se slažem s tim. U nastavku neki od mojih savjeta i načina koje i sama primjenjujem. Bez komplikacija.

(Nisam niti nutricionist, niti zdravstveni djelatnik, pišem vam iz osobnog iskustva)

  1. Nemojte ići iz krajnosti u krajnost jer nećete uspjeti

Pod ovim mislim – ukoliko ste dosad bili na prženoj, masnoj i kaloričnoj hrani i sad napokon imate motivaciju za promijeniti to nemojte si sve zabranjivati. Polako,ali sigurno smanjite količinu nezdravih namirnica u vašoj prehrani. Danas na posao ponesite jabuku, sutra umjesto pohane pojedite piletinu sa žara, smanjite s 2 kolača na 1… Možda i to zvuči teško,ali samo hrabro i polako. Ništa se ne događa preko noći.

Pod tim mislim i na kretanje i na fizičku aktivnost – godinama se niste bavili ničim, sjedite na poslu, kod kuće ležite i sad ćete odjednom krenuti i trčati i u teretanu i svašta nešto. Za početak bi bilo pametno npr. lagano, pa brzo hodati. A onda idemo dalje.

jesti zdravo

Izvor: Pinterest

  1. Nosite si hranu na posao

Život je brz, svi smo mi jako zauzeti, preopterećeni i život nas ne mazi. Ali odvojite 20 min (navečer ili ujutro) i napravite si npr. salatu s tunjevinom, piletinu sa žara i kratko prokuhano povrće. Zaobiđite pekare.

  1. Međuobrok je bitan

Bit ćete sitiji, nećete se previše najesti za glavne obroke i unijet ćete nutrijente koji su vašem tijelu potrebni.

Bila to jabuka, banana, zdjelica jagoda, trešanja, intergralni krekeri, šaka orašasti plodova… izbor je na vama. Nabavite si male plastične posudice ili male vrećice (DM) i rasporedite si krekere, orašaste plodove i držite ih na poslu. Tako nećete stalno morati razmišljati i imat ćete ih uvijek pri ruci. Jednu malu posudicu ili vrećicu stavite i u torbicu.

  1. Važno je piti tekućinu

E sad, i vrapci na grani znaju koliko je preporučeno popiti vode dnevno. I mislim da, iako je to istinito, svima nam ide na živce to bombardiranje. Pa evo ja nastavljam s bombardiranjem J Ovako ja to radim: na posao si ponesem 1 L vode, pola L vode s limunom ili grejpom (iscjeđenim) i oko pola L biljnog čaja (bez zaslađivača). I onda si prvo na radni stol stavim vodu s limunom (grejpom) jer se preporučuje popiti ujutro (kažu da je dobro i natašte). Dok radim lagano pijuckam. Nakon toga bocu zamijenim s termosicom s čajem, a kasnije si stavim na stol bocu s običnom vodom. Ne popijem uvijek sve, ali često i popijem. Znači, podsjetite sami sebe na tekućinu. I pijuckajte pomalo.

Isto tako, kad negdje idem uvijek si nosim počicu od pola L s vodom. Za poticaj si kupite neku lijepu bočicu.

  1. Kretanje je super!

Puno ljudi danas vježba i svakakvi programi su nam dostupni. Možemo vježbati i sami kod kuće, u teretani, na otvorenom…I sama sam isprobala različite vježbe i zadnje na koje sam išla bio je cross fit. Koji je jako naporan, ali mi se jako i svidio. Sad kako dolazi ljeto odlučila sam pauzirati do jeseni jer planiram svaki dan na plivanje (živim na moru) a i počela sam i brzo hodati (oko 2 sata dnevno – imam psa) i pomalo i trčati.

Znači, nije bitno što će to biti. Joga kod kuće, teretana, brzo hodanje, šetanja, vožnja biciklom…bitno je da to volite! Ako mrzite trčati odaberite nešto drugo. Pomak ne dolazi preko noći,ali dolazi. I čovjek se osjeća bolje,a naravno i zdraviji smo.

kretanje

Izvor: Pinterest

Ovo bi bilo za početak, da vas ne udavim s dugačkim savjetima 🙂 Još bi vam htjela reći da se i sama trudim živjeti zdravije, dovesti svoje tijelo u formu, skinuti koji kilogram…i na kraju krajeva osjećati se odlično! U nastavku planiram tipkati  o svojim trikovima s hranom.

Voljela bih čuti i vaše savjete kako živjeti zdravije? Što kuhate? Krećete li se? Imate li trikove? Do čitanja! 😉

 

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


7 − = dva