“Boje snova”: Decoupage papir

Pozdrav!

Neki dan smo prijateljica i ja bile u maloj trgovini “Boje snova” (koja u svojoj ponudi ima raznih stvari za kreativce – drvenih kutija i ploča,akrilnih boja,salveta,decoupage papira…) na besplatnom tečaju s decoupage papirom.Vlasnica je simpatična gospođa Jasminka koju znam od prije. Radila je u Hobby art-u koji sam znala često posjećivati,a znam je i preko svog starog posla u trgovini gdje su se prodavale između ostalog i stvari ručne izrade. Gospođa Jasminka me naučila praviti i cvijetove od filca (što ću vam pokazati u jednom od videa),a išla sam kod nje i na radionicu sa salvetnom 3 D tehnikom (bit će post na blogu isto – fotke su već spremne).

Pa za početak – znate li razliku između decoupage i salvetne tehnike? Donedavno sam mislila da je to isto,ali nije!

Salvetna tehnika je tehnika u kojoj se koristi salveta,a u decoupage tehnici se koristi isključivo decoupage papir. Može se raditi i s rižinim papirom, no ne znam kako bi se to zvalo.

Sa salvetnom tehnikom sam radila puno puta i puno predmeta čeka na moje slobodno vrijeme,ali s decoupage tehnikom još nikada nisam radila iako uskoro namjeravam,tako da mi je ova besplatna radionica jako dobro došla. U nastavku prednosti i mane decoupage papira,te par fotki s radionice.

PREDNOSTI:

– može i na tamne podloge

– bolje izgleda na namještaju

– možemo ga odlijepiti i ponovno zalijepiti (salvetu NE)

– možemo slagati jedan preko drugog

MANE:

– samo sa salvetnim ljepilom (ili baš namijenjenim za decoupage)

– zna izgledati kao naljepnica (ako se ne doradi)

– shabby chich i crackle tehnike se ne mogu raditi s ovim papirom

– cijena (oko 20 kn)

Kako koristiti decoupage papir?

1. Odaberite predmet koji želite ukrasiti. To stvarno može biti sve i svašta – od namještaja,kutijice, staklenih,metalnih, drvenih tacni, poslužavnika…dajte mašti na volju. Savjet je da nikako ne koristite decoupage papir na oblim površinama (npr. bočica od Orangine i sl.), samo na ravnima. Prebojajte svoj predmet akrilnom ili nekom drugom bojom – može biti i svijetla i tamna.

2. Odaberite željeni motiv na papiru,ili motive,te ga/ih izrežite škarama. Kod ove tehnike nema “kidanja” motiva i sl. kao što se može raditi sa salvetom,isključivo se treba motiv odrezati do ruba.

3. Motive koje ste izrezali uronite u vodu koju ste prethodno stavili u posudicu. Nema nekog određenog vremenskog razdoblja u kojem papir treba biti u vodi,bitno je samo da se dobro nakvasi pa ga nemojte prerano vaditi. Gospođa Jasminka kaže da je najbolje papir ostaviti u vodi 5-10 min,no neće mu ništa biti ako ostane i 20 min jer je papir dosta “živ”.

4.  Svoje namočene motive izvadite na ubrus licem prema dolje,te drugim ubrusom polagano pokupite višak vode.

5. Poleđinu motiva premažite ljepilom,te dio predmeta na koji želite staviti motiv premažite isto salvetnim ili decoupage ljepilom mekanim ravnim kistom,te zalijepite svoj motiv. Na već zaljepljeni motiv isto nanesite ljepilo mekim ravnim kistom.

6. Ubrusom polagano pokupite višak ljepila,te lagano prijeđite prstom preko naljepljenog motiva kako bi ste ga dodatno izravnali.

7. Možete naravno dodati još koji motiv pored ili možete čak slagati i jedan preko drugog (sa salvetom to nije moguće).

8. Svoje motive možete doraditi različitim tehnikama:

a) Lažni pittoricco

b) Sjenčanje pomoću bitumena ili patine

c) Tekst art tehnikom

d) Dorađivanje konturom

O ovim različitim tehnikama ću pisati više kada i ja naučim raditi s njima.

9. Nakon što ste dovršili svoje ukrašavanje predmeta decoupage papirom obavezno ga prelakirajte lakom na bazi vode ili ga pošpricajte lakom u spreyu (pažljivo,najbolje da predmet stavite u kutiju pa ga onda pošpricajte). I to je to,ostavite vaš predmet da se osuši i gotov je!

Uskoro ću se okušati u ovoj tehnici,pa vam pokažem rezultate,a svakako želim i na još koji tečaj kod gospođe Jasminke. Tamo se uvijek dobro zabavim i naučim nešto novo,tako da vama koji ste iz Osijeka ili iz okolice preporučujem da svakako zavirite u trgovinicu ili da se prijavite i na koji od tečajeva. Ovi besplatni tečajevi se održavaju svakog drugog četvrtka u 2 termina i traju nešto manje od sat vremena.

IMG_4271 (2)

IMG_4268

IMG_4269

IMG_4273

IMG_4274

“Boje snova” možete pronaći na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Boje-snova/261282940625561?fref=ts, a gospođa Jasminka ima i svoj blog na kojem obavještava o novim radionicama (kao i na Facebook-u),a i pokazuje svoje nove divne i kreativne radove – žena je stvarno jako nadarena: http://jasminkamarjanovic.blogspot.com/.

Uživajte,ja odoh u namackati kosu maslinovim uljem i medom i pravac u vrt – baš sam prava “očajna” kućanica 😀

:*

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

2 Comments

  1. Vidiš, ja sam bila uvjerena da je to isto.. Već dugo se spremam isprobati salvetnu tehniku, i sve sad ću, sad ću, pa nikako, a sve me strah kako će to ispasti jer sam grozno nestrpljiva 😀 Super su mi zanimljive i korisne takve radionice, nadam se da će ih biti još i više. Jedva čekam vidjeti tvoje nove projekte!

  2. i ja isto,ali nije 🙂 sreća pa ima ljudi koji se baš razumiju u to pa nam razjasne 😀 i nikad ne bih rekla da papir treba namočiti,kad ono…probaj,vjerujem da će ti se svidjeti,samo strpljenja treba za to (pogotovo za salvetnu 3 D koju vam uskoro pokažem ) 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


sedam − 2 =