Diy: jaja ukrašena salvetnom tehnikom & gnijezdo

Pozdrav!

Želim vama i vašim obiteljima sretan Uskrs i sve najbolje! 🙂

Desktop15

ovako Uskrs izgleda kod mene

Jučer sam obećala objaviti post kako salvetnom tehnikom ukrašavati jaja,no jednostavno nisam bila u stanju. Malo sam previše stvari pravila u jednom danu i tek sam se u 1 ujutro svalila umorna u krevet. Rekao bi netko – “pa kako umorna kad je samo izrađivala ukrasne predmete i radila što voli?” E ipak,cijeli dan raditi pipkave stvari,sjediti pogrbljeno (trš,trš!) i naprezati oči uzima svoj danak. Još sam se i cijeli dan nešto prešetavala po kući. I samo znate kako je uvijek frka oko blagdana. No iskreno,baš sam uživala jer je to jedan od mojih načina pražnjenja glave, opuštanja i puštanja mozga na pašu. Kolače nisam pekla jer je moja mama sve sama obavila (nismo pretjerivali,a mama je maher za slastice). Najviše sam ponosna na vazu koju sam ukrasila salvetnom 3 D tehnikom koju nosim na dar zaručnikovoj mami (i ona kao i ja voli rukotvorine). O vazi nešto više neki dr dan,biti će tutorijal.

Ajmo mi na temu posta. Iako čisto sumnjam da će netko na sam Uskrs ili dane poslije Uskrsa praviti nešto i namijenjeno Uskrsu,no možda vam ovo dobro dođe pa primjenite iduće godine ili na neke druge predmete.

Jaja ukrašena salvetnom tehnikom

O salvetnoj tehnici više možete pogledati ovdje: https://rainbow-flower.net/salvetna-tehnika/

Trebat će vam:

IMG_3906

 1. plastična jaja (ili od stiropora)
 2. bijela akrilna boja
 3. salvete s lijepim motivom
 4. ljepilo za salvete ili Drvofix koji trebate razrijediti vodom (jeftinija opcija)
 5. kist ili spužvica
 6. krpa (da brišete ruke i upijate višak)
 7. tempere (ukoliko ne želite da jaja budu bijela dodajte mrvicu tempere po želji)
 8. trakice (ukoliko na kraju elite dodatno ukrasiti jaje)
 9. škare
 10. lak na bazi vode (iz hobby-arta)
 11. posudica

Postupak:

1. Kada se uvjerite da je jaje potpuno čisto i suho (bez prašine) u posudicu stavite malo akrilne boje,te umočite spužvicu u nju (jedan dio) i doslovno “tapkajte” po jajetu. Na taj način najviše volim bojati akrilnom bojom pošto je ovaj postupak brži,a i bolje prekriva od nanošenja kistom, te predmet koji bojate dobije neobičniju površinu.

IMG_3920

IMG_3921

2. Kada ste tako obojali sva jaja (najviše volim ona koja na dnu imaju mali nastavak za koji mogu uhvatiti jaje kada ga bojam – tako je lakše) ostavite ih da se osuše – najbolje na komad najlona inače će vam se zalijepiti dio papira za jaje (ili u neki stalak stavite sušiti). Kada su jaja suha ponovite postupak bojanja kako bi jaje bilo prekrivenije bojom.

IMG_3928

3.  Nakon što su se jaja ponovno osušila  premažite ih lakom na bazi vode,te ih ponovno pustite da se osuše.

IMG_3951

IMG_3952

IMG_3953

4. Dok se jaja suše izrežite svoje željene motive sa salveta, te obavezno odvojite one bijele dijelove salveta s motive,jer u protivnom vaš motiv se neće uhvatiti za jaje.

IMG_3909

IMG_3954

5.  Sada,nakon što su se jaja potpuno osušila pomiješajte u posudici ili na nekom plastičnom tanjuru malo Drvofiksa s mrvicom vode. Ne smije vam biti ni prerijetko ni pregusto!

IMG_3992

6. Odabrani motiv koji ste izrezali prinesite na željeno mjesto na jajetu, umočite kist u smjesu,te lagano tapkanjem nanosite na salvetu. Ponavljajte postupak dok god niste sigurni da se željeni motiv sa salvete zalijepio na jaje. Višak tekućine pokupite ponovno tapnjanjem s krpom ili maramicom.  Preko salvete možete malo prijeći i prstom da bude ravnija. Budite pažljivi jer je salveta vrlo tanka i može se pokidati (meni se pokidala na jednom jajetu,a stoti put radim salvetnu tehniku – nepažnja i umor).

IMG_3993

7. E sad ovaj postupak ponovite na svim jajima,te ih ponovno pustite da se osuše. Nakon što su suha prelakirajte opet lakom na bazi vode,ali ovaj put samo dio jajeta na kojem je salveta. Možete po želji još zavezati neku trakicu na jaja,posipati šljokicama ili što god želite. Ja sam odmah na početku znala da želim cvijetna jaja jer patim za pravim proljećem i prizivam ga.

IMG_3997

8. I vaša jaja ili neki drugi predmet su gotova! Na ovaj način možete stvarno ukrašavati sve i svašta – kutijice,vaze, posude, tacne, kaliće za cvijeće…..

IMG_4012

IMG_4010

IMG_4009

Gnijezdo

Potrebno vam je:

IMG_3930

 1. okrugla plastiča zdjelica (meni je ova ostala od žita)
 2. umjetna trava
 3. plastična jaja (moja se mogu otvoriti)
 4. suho cvijeće,ukrasni cvijetići ili nešto drugo s čim ćete ukrasiti gnijezdo
 5. silikonski pištolj
 6. ukrasna trakica

Postupak:

1. Umjetnu travu stavite u vašu plastičnu posudicu,te je lijepo rasporedite. Ne brinite ako trava viri van,riješit ćemo se viška kasnije. Travu nisam lijepila silikonskim pištoljem, nego sam je samo stavila.

IMG_3931

2.  Sada trebate zalijepiti jaja za travu,pritisnite ih malo više. Vrlo je zgodno ako imate ovakva jaja koja se mogu otvoriti jer možete dječici unutra staviti po koji bombon,žvaku ili sitnu igračkicu te ih tako iznenaditi.

3. Kada ste jaja zalijepili odaberite ukrase, te ih zalijepite. Dvoumila sam se između ove dvije opcije…

IMG_3933

IMG_3932

… i na kraju se odlučila za drugu (stvarno očajno priželjkujem proljeće 🙂 ).

3. Sada škaricama odrežite višak trave koji viri van (ne mora to biti baš preuredno), te oko posudice zalijepite trakicu.

IMG_3934

4. I vaše malo gnijezdo je gotovo!

IMG_3935

Nadam se da ste uživali u postu i da vas nisam udavila! 🙂 Kako sam preuredila okvir za slike pogledajte idući tjedan! A bit će i tutorial za vazu ukrašenu salvetnom 3 D tehnikom.

Odmorite se danas,družite se s obitelji i nemojte se prejesti. :*

 

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

4 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


pet + = 6