Put putujem #4: Rim vol. 1

Pozdrav!

Obećala sam da ću jučer objaviti post,no nisam stigla,isprike 🙂 Više od pola dana sam rješavala zadaću,pa spremala ormar…i prošlo vrijeme.Novi radni tjedan je počeo,fax,vježbe,štrebanje,treninzi…sutra idem na masažu sa zlatnim listićima,baš me živo zanima kako će to ispasti,svakako napišem dojmove.

Evo napokon posta o Rimu,zapravo prvog posta. Namjeravam još napraviti 2. Zamislila sam ih tako da vam svakako ukažem na znamenitosti koje trebate posjetiti ukoliko se ikada nađete tamo,ubacim fotke i kažem vam nešto o samoj toj znamenitosti. Jako puno toga smo vidjeli pa nisam htjela nagurati sve u jedan post,a u trećem ću staviti neke random fotke iz Rima i Padove. Vrijeme baš leti…kao da sam jučer bila tamo. Planiram i izraditi neke fotke i kupiti neki divan album. Krenimo na virtualno putovanje Rimom!

Bazilika Sv. Pavla izvan zidina (San Paolo fuori le Mura)

Najblistavija je među rimskim crkvama,podignuta je gdje je pokopan “apostol naroda”. Car Konstantin je prvi dao podići baziliku iznad groba Sv. Pavla. Mnogo veća bazilika izgrađena je potkraj IV. stoljeća. Na mozaiku na slavoluku zapisano je da je Teodozije započeo izgradnju,Honorije završio. Ta blistava bazilika,jedno od svjetskih čuda, uništena je u požaru 1823. Ponovno je obnovljena na istim temeljima i prema nacrtima 1845. Zanimljivo je da je na stropu hrast iz Hrvatske. Pročelje bazilike je urešeno mozaicima,nudi blještavilo zlata,boja i svjetlosti. Jedna od troja vrata su brončana, djelo Antonija Marainija (1930.). Unutrašnjost bazilike je veličanstvena. Jedna od zanimljivosti je da se između prozora i stupova nalaze medaljoni s papama, od Sv. Petra sve do Benedikta XVI.

Fontana Di Trevi

Poznata je ne samo po izvrsnoj vodi,nego i po legendi da će se svaki stranac koji se napije njezine vode ili baci novčić jamačno vratiti u Rim. Ja sam naravno bacila novčić 🙂 Ova fontana mi je bila jedna od najljepših stvari koje sam vidjela u Rimu. Zadivljujuća je i prekrasna. Izrađena je kao pročelje velike palače,ukrašeno kipovima i niskim reljefima položenim na velike stijene koje izranjaju iz vode. Građenje je započeto 1735.,a ukrasili su ga kiparskim djelima mnogi umjetnici iz Berninijeve škole. Kip u sredini prikazuje boga Oceana na kočiji u obliku školjke koju vuku krilati konji. 1991. fontani je restauratorskih zahvatima vraćen prvobitni sjaj.

Anđeoska tvrđava

Naziv potječe još iz XII. stoljeća,ali vuče trag iz još starije predaje.Priča ide ovako: u to vrijeme vladala je kuga i tijekom svečane procesije tadašnji papa Grgur Veliki molio je Djevicu da zaustavi epidemiju. Na nebu se pojavioarhanđeo,sletio na vrh mauzoleja i stavio je mač u tok kao znak da je molitva uslišena. Tada je podignuta kapela u čast anđela,a zatim i kip koji je podsjećao na to čudo. Tako je i građevina promijenila ime kao spomen na taj događaj. zanimljivo je da su upravo u ovoj tvrđavi bili zatočeni mnogi . Tvrđava ima 5 katova.

Španjolske stube

Piazza di Spagna se izgledom malo promjenila od 18. stoljeća i njom još dominiraju dvostruke stube, poznate pod nazivom Španjolske stube. Dizajnirao ih je Francesco de Sanctis 1723. godine, s namjerom da poveže Via del Babuino s Via Felice. Stube vode do crvkice iz 16. stpljeća pod nazivom Trinitá dei Monti, odakle se pruža prekrasan pogled na grad zbog kojeg se zaista vrijedi uspeti na vrh stepenica.Španjolske stube su dobile naziv po susjednoj Španjolskoj ambasadi, iako se ovo područje sve više počenje ličiti na Engleski Ghetto, kako ga i naziva lokalno stanovništvo. Turisti, uključujući danas velike pisce među kojima su Keats, Shelly, Byron,…u 18. i 19. stoljeću su pomogli ovoj četvrti da postane kozmopolitska i umjetnička četvrt. Stube su ogromne i jako velika je gužva oko njih. Nismo se penjali jer smo žurili dalje. Kažu da su u proljeće još puno ljepše jer budu ukrašene cvijećem.

Bazilika Sv. Marije Velike (Santa Maria Maggiore)

Četvrta je rimska crkva po veličini i najveća među crkvama posvećenima Djevici. To je i jedina među bazilikama,koja je unatoč pojedinim ukrasima, sačuvala izvorni oblik i karakter.. Prema pričama u kolovozu je 356. papa Liberije sanjao Bogorodicu kako mu naređuje da izgradi crkvu na mjestu gdje će sutradan pasti snijeg. Ta legenda je prikazana na srednjovjekovnim mozaicima,veoma prepravljanima, kojima se i danas možemo diviti u loži iznad trijema. U bazilici se iza metalne rešetke nalaze veoma poznate relikvije Jaslice – pet komada onih jasli u kojima je polen Isus netom nakon rođenja,a čuvaju se u srebrnoj škrinji izrađenoj po Valadierovu nacrtu (na slici).

Vatikan – Trg Sv. Petra i Bazilika Sv. Petra

Odozgo dominira grandiozna Michelangelova kupola. Ona je skladan spjev veličini neizmjernog. Njen luk se moćno ističe na nebeskoj pozadini. Kada je genij Michelangelo zamislio tu kupolu,morao je naslutiti onaj osjećaj apsoluta i beskraja koji će dojmiti dušu onoga koji je promatra. Izgradnja kupole prolazila je kroz brojne poteškoće i prepreke svih vrsta. Kada ju je počeo graditi, poslije 1546. Michelangelo je bio već u poodmakloj dobi,tako da je do njegove smrti bio izgrađen samo tambur. Preostale radove završili su Giacomo de la Porta i Domenico Fontana. Unutar bazilike nalazi se veličanstven kip poznate Michelangelove Piete. Kolonada je najljepši Berninijev rad , veličanstven pristup Sv. Petru i Vatikanu. Ukoliko pogledate s određene točke kolonadu svi stupovi će se preklapati i izgledati kao jedan. U bazilici stoluje Papa. Trg Sv. Petra najprostraniji je rimski trg: širok je 240,a dug 340 metara;u sredini se uzdiže veoma lijep egipatski obelisk,visok 25 metra. Ova bazilika me oduševila i definitivno je jedna od najljepših bazilika i znamenitosti koje sam vidjela u Rimu,ali i općenito.

Jako mi je žao što nismo mogli ući u Sikstinsku kapelu,no obljetnica je – 500 godina,pa se vrše neki radovi unutra.

Eto,to je to za početak 🙂

Ciao!

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


pet + = 10