Salvetna 3 D tehnika

Pozdrav!

Evo napokon jednog diy posta za koji su slike spremljene davnih dana. Moram vam napomenuti kako je mene ova tehnika osvojila,te kako za nju trebate odvojiti malo više vremena. I još da kažem da sam taj dan svašta nešto pravila pa da mi je zato pod,tj tepih ispunjen svim i svačim,heh.

Ovako vaza na kraju izgleda:

IMG_4021

Potrebno vam je:

IMG_3955

1. staklena ili keramička četvrtasta vaza

2. salveta s cvijetnim (najčešće) uzorkom – o tome ćemo i malo kasnije

3. ljepilo za salvetnu tehniku ili jeftinija verzija – Drvofix koji ćete razrijediti vodom

4. folija za grafoskom (u knjižarama i papirnicama se može kupiti)

5. kist

6. škarice

7. svijećica&upaljač

8. silikonski pištolj

U nastavku ću vam objašnjavati sve po koracima. Dakle,cilj nam je ukrasiti vazu s 3 D cvijetićima koje ćemo dobiti od salvete,te folije za grafoskop i ostalih pomagala navedenih gore. Pa krenimo!

Pripremite salvetu. E sad,to ne može biti bilo kakva cvijetna salveta. Ovisi na kakvoj ste vazi odabrali raditi 3 D tehniku. Ukoliko je vaza uža i duža kao što je moja morate birati i takav motiv koji će vam stati na željenu površinu vaze. Ukoliko je ta vaza niža i šira također treba birati takav motiv. Najbitnije je da vaza bude četvrtasta jer se na obloj i okrugloj vazi ova tehnika ne može raditi. I da,odmah kupite barem dvije salvete istog uzorka jer vam jedna neće biti dovoljna. Evo salvete koju sam odabrala za svoju vazu:

IMG_3958Zatim izrezujemo željeni motiv sa salvete. Možete vidjeti kako ja nisam odrezala odmah do samog ruba jer sam željela prvo vidjeti kako ću posložiti cvijet na samu vazu.

IMG_3959Kada ste otp. odlučili kako ćete posložiti cvijet i kako će to izgledati,preostaje vam samo da motiv izrežete što preciznije do samog ruba (to je vrlo bitno). Zatim odvojite onaj bijeli dio od vašeg motiva. Dakle,neka ostane samo jedan sloj salvete i to onaj s motivom,ostale uklonite.

IMG_3961Sada izrezani motiv (s jedne salvete) poslažite na željeni dio vaze da vidite kako će to izgledati. I zatim ponovite izrezivanje ISTOG motiva na ISTi način s druge identične salvete. I ponovno odvojite bijeli sloj salvete s vašeg motiva.IMG_3962IMG_3965IMG_3966

Kad je motiv sa salvete spreman uzmite malu plastičnu posudicu ili plastični tanjur (kao što sam ja),te stavite na njega malo Drvofix-a i malo vode. Ne dozvolite da smjesa bude prerijetka,ali niti pregusta. Lijepo je promiješajte kistom,te namjestite svoj (prvi)  motiv na vazu.  IMG_3968Pripazite,jer kada prijeđete s kistom natopljenim Drvofixom i kada se osuši svoj motiv više nećete moći skinuti s vaze. I sada umačite kist u smjesu Drvofix-a i vode i lagano prelazite po motivu. Budite pažljivi i radite to polagano. Ukoliko vam se stvaraju mjehurići izravnajte ih lagano prstom. Površina treba biti ravna.

IMG_3970

Ovako to treba izgledati kada završite s tim dijelom. IMG_3976 Sada uzmite foliju za grafoskop,te na isti način na nju (umjesto na vazu) nanosite svoje motive – cvijetove. Kao što možete vidjeti moj motiv nije u jednom komadu već sam ja izrezivala cvijet po cvijet, ne dajte da vas to zbuni. Znači,ponovno kist u smjesu Drvofix-a i vode i lagano nanosite svoje motive na foliju za grafoskop.

IMG_3978

E sad uzmite pauzu i odmorite jedno vrijeme dok se cvijetovi na vazi,a i na foliji ne osuše. Znači,moraju se potpuno osušiti kako bi ste mogli nastaviti dalje.

Kada su se cvijetovi i na vazi i na foliji osušili,cvijetove s folije izrežite. Ovaj put ne samo do ruba već i malo više,da budu mrvicu manji nego cvijetovi na vazi. zatim ih poslažite na jedan papir identično kao što se prethodne poslagali na vazu, čisto da vidite kako to treba izgledati i da vam ih bude lakše kasnije rasporediti.

IMG_3982Došli smo do dijela sa svijećicom koju trebate upaliti. Budite vrlo pažljivi jer se vrlo kao opeći. Ovdje treba biti oprezan i poprilično lagano raditi. Svaki izrezani cvijetić sa grafoskopske folije,tj. na grafoskopskoj foliji treba lagano držati položen iznad svijećice kako bi se malo savinu,tj. smežurao i kako bi poprimio svoj 3 D oblik.      Ovako to izgleda: IMG_3983

IMG_3984E sada,kad ste to napravili sa svakim motivom,tj. cvijetom uključite svoj silikonski pištolj te na pozadinu svakog cvijeta stavite malo ljepila i zalijepite ga na odgovarajući cvijet na vazi. Ovako to treba izgledati: IMG_3986Napravite to sa svim cvijetovima i listićima ako ih imate. Kada ste to završili vaša 3 D vaza je praktički gotova. Ostaje samo zadnji korak za uljepšavanje.

Uzmite aceton te par štapića za uši i pomoću njih lagano očistite višak ljepila s vaze.            IMG_3990IMG_3989I tadaaaaaaam,vaza je gotova!                                                    IMG_4020

 Moram vam još napomenuti da se ova tehnika ne mora izvoditi samo na vazama,već i na bilo kakvoj ravnoj staklenoj površini, slikama,ormarićima,rokovnicima… i što god vam padne na pamet samo da je površina ravna i da se na njoj može primjenjivati salvetna tehnika.

    Nadam se da vam se ovaj post svidio i da ste za još diy postova! Ukoliko se netko od vas odlučiti praviti ovakvo nešto molim da mi javi kako je ispalo i ako treba ikakvu pomoć. Isto tako ako nisam bila jasna ili nešto dobro i detaljno nisam objasnila pišiteee slobodno.

Do čitanja! :*

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

10 Comments

  1. Ovo je odlično! Na onoj prvoj fotki uopće nisam skužila da je cvijeće još priljepljeno za vazu, tek pred kraj i mislim si, ma šta će joj folija za grafoskop 😀 Možda jednom probam, svakako je dobro imati to na umu, mislim da bi bio odličan poklon 🙂

    1. hvala 🙂 da,poklonila sam ovu vazu dečkovoj mami,a prvu koju sam radila s makovima (mogla bi i tu fotku ubaciti) sam ostavila sebi 🙂

  2. Wow, prekrasno, odlična ideja i svaka čast na trudu i fotkanju svakog koraka. Pokušat ću jednom prilikom kad budem imala vremena 🙂
    Na ovoj zadnjoj fotki promatram organizator kozmetike i zanima me gdje si to nabavila jer bi meni stvarno trebalo nešto tako 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


+ devet = 15