“Slonica koja je izgubila sreću” ; Ajahn Brahm

Pozdrav i sretan vam Prvi dan proljeća! 🙂

Danas vam tipkam o knjizi punoj malih poučnih pričica koja mi se jako svidjela – „Slonica koja je izgubila sreću“.

Napisao ju je Ajahn Brahm koji je budistički redovnik više od trideset godina. Autor je i bestselera „Krava koja je plakala“ – tu knjigu svakako želim pročitati.

Knjiga sadrži 108 pričica i svaka je posebna na svoj način. Neke će vas nasmijati, neke nadahnuti, neke potaknuti na razmišljanje. Mene se knjiga jako dojmila, nasmijala me, dirnula, potaknula na razmišljanje i dala mi na znanje da se ne trebam brinuti oko svake sitnice i podsjetila me da se veselim sitnicama i da na svijet uvijek gledam pozitivno.

Slonica koja je izgubila sreću

Evo što kažu o knjizi:

„Ajhn Brahm crta nam putokaz kako korak po korak promijeniti svoj život – u kolikoj mjeri – ovisi o nama samima.“

„Bez obzira bavi li se bolnim emocijama, teškim  odnosima ili prolaskom kroz aerodromsku kontrolu, Ajhn Brahm dotiče univerzalnost ljudskog iskustva s nježnošću i razoružavajućim humorom.“

Donosim vam meni drage ulomke i jednu pričicu iz knjige 🙂

„Zabrinutost je gledanje u budućnost misleći o svim mogućim stvarima koje mogu poći po zlu. U našem suvremenom svijetu takva nepotrebna briga je kongitivna bolest epidemijskih razmjera. Protuotrov za to je gledanje u budućnost razmišljajući o svim stvarima koje mogu ispasti dobro. To doista povećava vjerojatnost uspjeha. To je dodavanje nade umjesto negativnosti u budućnost. Zato, ne brinite. Nadajte se!“

  1. Mlijeko i keksi

Stariji kirurg u prestižnoj američkoj bolnici pregledao je medicinski karton jedne žene. Njezin je rak bio uznapredovao i sve druge bolnice u regiji odustale su od nje. Svako liječenje bilo bi kompleksno, skupo, s vrlo malim šansama za preživljavanje. Nakon što je provjerio sve detalje i obavio još neke pretrage, preuzeo je taj težak slučaj.

Njegovi kolege liječnici bili su iznenađeni koliko je napora i sredstava voljan posvetiti liječenju te žene. Pozvao je, tražeći uslugu, najbolje specijaliste iz drugih dijelova zemlje i posvetio toliko svog ograničenog vremena kako bi pomogao toj jednoj pacijentici.

Izniman liječnikov napor isplatio se. Nakon više mjeseci liječenje, mogao joj je reći da se njezin rak povlači i da je očekuje još mnogo godina sretnog života. Bila je presretna.

Nakon nekoliko dana žena je poštom primila račun iz bolnice. Sa strahom je otvorila omotnicu, očekujući cijenu od više stotina tisuća dolara. Umjesto toga, čekala ju je poruka napisana rukom njezinog liječnika: Plaćeno prije dvadeset i pet godina, čašom mlijeka i dva keksa.

Prije dvadeset i pet godina , taj je liječnik bio siromašni student medicine koji se uzdržavao radeći svakakve poslove. Jedan od tih poslova bila je i prodaja od vrata do vrata . Jednog kasnog i vrućeg poslijepodneva u kojem nije prodao ništa, pokucao je na još jedna vrata i ta je žena otvorila. Poslušala je njegov otrcani prodajni monolog i odbila kupiti bilo što. Ali je umornog mladića pitala: Jesi li što jeo? Ništa od doručka, gospođo. Onda me malo pričekaj ovdje, rekla mu je i brzo se vratila s čašom mlijeka i dva keksa za iscrpljenog mladog studenta medicine.

Dvadeset i pet godina kasnije, taj student bio je ugledni kirurg u prestižnoj bolnici. Kada je vidio ženin medicinski karton , njezino ime mu se učinilo poznato. Nekoliko telefonskih poziva potvrdilo mu je da je to bila ljubazna gospođa koja mu je dala dobrodošao zalogaj. Iz zahvalnosti za nikad zaboravljeni mali čin dobrote od prije mnogo godina, ne samo da se dodatno potrudio da ona preživi borbu s rakom, već je platio i njezin račun.“

Slonica koja je izgubila sreću

Svakako pročitajte ovu lijepu poučnu knjigu, ako niste! Jako mi se sviđa što potiče i na mudrost, dobrotu i plemenitost.

Do tipkanja! :*

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


− 3 = šest