Zašto udomiti psa?

Pozdrav!

Da unaprijed kažem da ovaj tekst neće biti nagovaranje da udomite psa ili osuda za ljude koji kupuju pse ili ih prodaju. Svi mi imamo pravo na vlastiti izbor, nije li tako? 🙂 Ovo će biti pričica o mom slatkom plišanom medi – psu Kirbyju i o tome kako psi pružaju čovjeku bezuvjetnu ljubav.

U meni je oduvijek postojala velika ljubav i privrženost prema životinja. Posebno prema psima i mačkama,ali empatija prema svima. Čak sam maštala da budem i veterirarka, djelom zbog te ljubavi a djelom jer mi je tata, koji je veterinar bio uzor. Dječji san se nije ostvario, ali je ljubav ostala.

I tako sam ja maštala i maštala da ću imati psa. Imala sam puno mačaka od kojih mi se posebno urezao u pamćenje i zauzeo posebno mjesto u srcu mačak Srećko kojeg se i danas sjetim s velikom ljubavlju i čežnjom. I vjerovali ili ne s 27 sam godina napokon ponosna vlasnica psa! 😀

Neću kriti da su mi oduvijek bili prepreslatki francuski buldozi i da su me svi zamišljali s tim psom. I dalje su oni meni preslatki, ali me jedan dan baš bocnulo nešto i osjećala sam da bi psa trebali (muž i ja) udomiti. To se naravno otegnulo jer se u životu uvijek nešto dogodi što nam malo oteža i natjera nas da snove ponekad i odgodimo za neki bolji trenutak. Bolji, ne savršen, jer savršenih trenutaka nema, uvijek se nešto čeka. Čekamo savršene uvjete, čekamo da imamo više vremena, pa ovo, pa ono…pa nažalost nešto i ne dočekamo. Skrećem s teme, ali nemojte dozvoliti da vam drugi kroje život i da živite onako kako ne želite. Kada uhvatite kormilo u svoje ruke tad će vam se početi događati lijepe stvari i a snovi početi ostvarivati.

I eto, igrom slučaja ili sudbinom ugledala sam tužan naslov jednog albuma sa slikama i pričicama pasa naziva „Nevidljiva azilska srca“.  I svi psi su bili i lijepi i simpatični i svima sam poželjela topli dom,ali jedan me posebno osvojio. Mali (tako se činilo), čupav, ponosan i poseban. Pas koji ima 5 godina. I tu je krenulo, ja više nisam imala mira i jednostavno sam znala da taj pas treba biti naš!

Par mjeseci kasnije smo ga upoznali, a malo kasnije i udomili. I što da vam kažem? Najbolja odluka ikad! Jako brzo se prilagodio na nas, na stan, terasu, šetnje, grad…a i mi smo se jakooo brzo prilagodili na njega. Ne moram vam ni spominjati kako ustajemo prije 6 da ga i ujutro prošetamo (prije me nitko živ ne bi natjerao da ustanem prije 6!), kako se veselimo dolasku kući i kako uživamo u dugiiim šetnjama i po buri, i po suncu i po kiši.

Pas vam promijeni život na bolje. Niste usamljeni, uvijek imate društvo, imate jako dobar razlog za šetnju i hodanje, popravlja raspoloženje u trenu. Kirby je toliko dobar i privržen, velika maza i pametnjaković. I nikad nam niti malo nije smetalo što ima 5 godina. Udomili bi ga i da je bio stariji. Većina ljudi teži štencima i razumijem ja to. Jer su mali, jer su slatki, jer se pas treba učiti od početka…i sve je to istina. I to je i dobro jer niti jednom psu, a kamoli štencima nije mjesto u Azilu.  Ali i stariji psi trebaju dobiti šansu. Jer su isto tako slatki, pametni i jer ćete, ako ste uporni i starijeg psa uspjeti naučiti svašta.

Da ne bi ispalo da je sve idealno, na psa se ne treba ni odlučiti ukoliko vas nema od 0-24 sata kod kuće. Pas zahtjeva i vrijeme i pažnju. Pas je živo biće kojem je potrebna i ljubav, i posvećenost i vrijeme. Ali pas pruža i više nego što mu dajete. Bezuvjetnu ljubav i prijateljstvo. 100 puta će vas natjerati na smijeh i popraviti vam dan!

Par razloga zašto udomiti psa:

  1. jer činite jako lijepo i dobro djelo
  2. jer će zbog vas taj pas imati potpuno drugačiji život
  3. imat ćete jako dobar i razlog i poticaj da se pokrenete i hodate
  4. uvijek će vas netko razveseliti i nasmijati
  5. nećete se osjećati usamljeno
  6. upoznat ćete nove ljude (vlasnike pasa)
  7. bit ćete više u prirodi, na zraku, na izletima

A za kraj vam ostavljam fotke Kirbyja (za kojeg se ispostavilo da uopće nije mali :D) i ukoliko niste ponosan vlasnik psa, razmislite o tome da budete 🙂

ZASTO UDOMITI PSA 3

ZASTO UDOMITI PSA 1

Kirby

Svaka čast svim volonterima u Azilima koji nesebično pomažu i bore se da psima osiguraju bolji život i pronađu topli dom! Puno tu treba i žrtve i odricanja i ljubavi, njihova srca su velika kao kuća! <3

Imate li vi psa? 🙂

About rainbow flower

Vesela,kreativna,znatiželjna,osjećajna,zaljubljena u život...:)

2 Comments

  1. Hvala u Kirbyjevo ime 🙂 istina da su mirniji i mudriji. Kirby je prava dobrica, nikad ne pravi probleme 🙂 i jako je zahvalan. Ma psic za pozeljeti <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


devet − = 1